Oficjalne forum dyskusyjne Zen Cart Professional PL

Pełna wersja: EZ-pages w 2 językach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Potrzebuję kilku dodatkowych stron informacyjnych. Włączyłem sidebox EZ-pages, dodałem strony i wszystko działa, z jednym wyjątkiem - strony mają tylko jedną wersję językową. Da się to jakoś zmienić?

A może zamiast EZ-pages powinienem zastosować coś innego? Koniecznie te strony muszą być dostępne z sideboxa. Dobrze by też było, gdyby dało się je edytować z panelu administracyjnego, ale nie jest to niezbędne.

[poprawka] wersja: Zen Cart PRO 2006 PL
EZ-Pages faktycznie jest tylko jednojęzykowy (wykorzystuje domyślny język witryny). W chwili obecnej trwaja prace nad jego rozbudową do wersji multi, lecz nie potrafię Ci określić kiedy moduł będzie dostępny. Do budowy stron informacyjnych w wersji wielojęzykowej w chwili obecnej możesz wykorzystać box "Więcej Informacji". Są w nim dostępne standardowo trzy strony zarządzane z poziomu panelu administracyjnego, oczywiście wszystkie w wersji multijęzykowej, a kolejne można dość łatwo dodać.
Prosze o info w jaki sposób można dodawać kolejne strony do "Więcej informacji".
Dzięki
Najprościej przez "sklonowanie" którejś z istniejących. A więc po kolei:

/katalog sklepu/includes/filenames.php <- dopisujemy definicję nowej strony, tak to powinno wyglądać:

define('FILENAME_PAGE_5', 'page_5');

/katalog sklepu/includes/languages/polish.php <- dopisujemy definicję nowej strony dla boxu:
define ('BOX_INFORMATION_PAGE_5', 'Strona 5');

następnie:
/katalog sklepu/includes/templates/template_default/templates/

sklonuj np. plik "tpl_page_2_default.php" i zapisz pod nazwą "tpl_page_5_default.php"

Dalej:
/katalog sklepu/includes_languages/polish/

sklonuj plik "page_2.php" i zapisz jako "page_5.php"

/katalog sklepu/includes/languages/polish/html_includes/

sklonuj "define_page_2.php" i zapisz jako "define_page_5.php".

Jeżeli używasz innych języków - dla nich też musisz dodać nową stronę. Aha i nie zapomnij pozmieniać definicji w nowo utworzonych plikach stron z "2" na "5"!
1.
/katalog sklepu/includes/filenames.php <- dopisujemy definicję nowej strony, tak to powinno wyglądać:
define('FILENAME_PAGE_5', 'page_5');
- wpis dodany w linijkach 65 i 110
2.
/katalog sklepu/includes/languages/polish.php <- dopisujemy definicję nowej strony dla boxu:
define ('BOX_INFORMATION_PAGE_5', 'Strona 5');
- wpis dodany w sekcji
// information box text in sideboxes/more_information.php - were TUTORIAL_
3.
/katalog sklepu/includes/templates/template_default/templates/
sklonuj np. plik "tpl_page_2_default.php" i zapisz pod nazwą "tpl_page_5_default.php"
-sklonowany, a tak wygląda plik z nowymi definicjami:

<?php
/**
* Page Template
*
* @package templateSystem
* @copyright Copyright 2003-2005 Zen Cart Development Team
* @copyright Portions Copyright 2003 osCommerce
* @license http://www.zen-cart.com/license/2_0.txt GNU Public License V2.0
* @version $Id: tpl_page_5_default.php 3464 2006-04-19 00:07:26Z ajeh $
*/
?>
<div class="centerColumn" id="pageFive">
<h1 id="pageFiveHeading"><?php echo HEADING_TITLE; ?></h1>

<?php if (DEFINE_PAGE_5_STATUS >= 1 and DEFINE_PAGE_5_STATUS <= 2) { ?>
<div id="pageFiveMainContent" class="content">
<?php
/**
* require the html_define for the page_5 page
*/
require($define_page);
?>
</div>
<?php } ?>

<div class="buttonRow back"><?php echo zen_back_link() . zen_image_button(BUTTON_IMAGE_BACK, BUTTON_BACK_ALT) . '</a>'; ?></div>
</div>

4.
/katalog sklepu/includes_languages/polish/
sklonuj plik "page_2.php" i zapisz jako "page_5.php"
-sklonowany, a tak wygląda plik z nowymi definicjami:

<?php
//
// +----------------------------------------------------------------------+
// |zen-cart Open Source E-commerce |
// | Copyright © 2003 The zen-cart developers |
// | |
// | http://www.zen-cart.com/index.php |
// | |
// | Portions Copyright © 2003 osCommerce |
// | This source file is subject to version 2.0 of the GPL license, |
// | that is bundled with this package in the file LICENSE, and is |
// | available through the world-wide-web at the following url: |
// | http://www.zen-cart.com/license/2_0.txt. |
// | If you did not receive a copy of the zen-cart license and are unable |
// | to obtain it through the world-wide-web, please send a note to |
// | license@zen-cart.com so we can mail you a copy immediately. |
// $Id: page_5.php 1969 2005-09-13 06:57:21Z drbyte $
// Polska wersja językowa: Altkomp PHU - 2006-03-01
// http://www.zencart.com.pl ; http://www.altkomp.pl
//

define('NAVBAR_TITLE', 'jakaś nazwa');
define('HEADING_TITLE', 'jakaś nazwa'');

define('TEXT_INFORMATION', 'Informacje dodatkowe - jakaś nazwa'.');
?>

5.
/katalog sklepu/includes/languages/polish/html_includes/
sklonuj "define_page_2.php" i zapisz jako "define_page_5.php".

-sklonowane, dodatkowo też sklonowany plik z /katalog sklepu/includes/languages/polish/html_includes/classic/
6.
Dodatkowo dodałem wpisy do plików:
/katalog sklepu/admin/includes/languages/polish.php
sekcja: // define pages editor files
define('BOX_TOOLS_DEFINE_PAGE_5','Strona 5');

/katalog sklepu/admin/includes/languages/polish/define_pages_editor
wpis w linijce 41: define('TEXT_INFO_PAGE_5', 'Strona 5');

/katalog sklepu/includes/modules/sideboxes/more_information.php
wpis w linijce 26:
if (DEFINE_PAGE_5_STATUS <= 1) {
$more_information[] = '<a href="' . zen_href_link(FILENAME_PAGE_5) . '">' . BOX_INFORMATION_PAGE_5 . '</a>';
}

Atrybuty ustawiłem takie same jak dla page_4, którą klonowałem.
Podstrona page_5 jest widoczna w adminie, wyświetla się w sklepie (http://www.jakasstronasklepu.pl/index.ph...e=page_5), widoczne są nagłówki, link jest dostepny przez mapę strony, etc. Jest moĽliwość wprowadzania tekstu przez "edytor stron definiowalnych"- wprowadzony tekst jest póĽniej widoczny w pliku define_page_5.php po ściągnięciu go na twardy dysk ale nie jest widoczny on-line w przeglądarce.

Nie ma możliwości zmiany/ustawienia statusu nowej podstrony w ADMIN/KONFIGURACJA/Status Stron Definiowalnych ponieważ jest niewidoczna w tym miejscu.

Proszę o podpowiedĽ gdzie mam szukać błędu. A najlepiej proszę o opis krok po kroku jak dodaje się nową podstronę, która jest widoczna tam gdzie powinna być, włącznie z mapą strony i jest w pełni funkcjonalna .
PROBLEM DOTYCZY Zen Cart PRO 2006 PL z poprawką 1.0.4 - sklep funkcjonuje tylko z wersji językowej PL
Fakt, przepraszam moja wina zapomniałam o bazie! Z poziomu phpMyAdmina wykonaj poniższe polecenie SQL i wszystko bedzie działać:
Kod:
INSERT INTO `configuration` VALUES ('', 'Informacje Strona 5 - status', 'DEFINE_PAGE_5_STATUS', '1', 'Status strony:<br /><br />0 = Link WLACZONY, definiowanie tekstu WYLACZONE<br />1 = Link WLACZONY , definiowanie tekstu WLACZONE<br />2= Link WYLACZONY , definiowanie tekstu WLACZONE<br />3= Link WYLACZONY , definiowanie tekstu WYLACZONE', 25, 84, '2006-03-31 12:31:47', '2006-03-31 12:31:47', NULL, 'zen_cfg_select_option(array(''0'', ''1'', ''2'', ''3''),');
Poszło.....
Wielkie dzięki za pomoc.
Witam,

Dodałem wszystko jak powyżej ... i wszystko jest ok za wyjątkiem tego, że Strona 5 pojawia się na stronie, link wydaje się także prawidłowy ale po "kliknięciu" na link wraca do strony głównej..... i strona 5 nie pojawia się w mapie witryny. Gdzieś pewnie popełniłem błąd tylko szczerze mówiąc już kilkakrotnie sprawdzałem i niemogę go zlokalizować.. Może ktoś ma jakiś pomysł ?
już znalazłem błąd
należy jeszcze dopisać do katalog_sklepu/includes/pages katalog pages_5 a w im sklonować np. z pages_4 plik header.php oczywiście zmieniając FILENAME_DEFINE_PAGE_4 na FILENAME_DEFINE_PAGE_5 i wszysto
No i gitara Smile
ryybol napisał(a):No i gitara Smile

hmm.. a ja zrobiłem wszystko to samo po kolei i po kliku na Strona 5 to mi się wyświetliło:

Warning: require(includes/languages/polish/html_includes/FILENAME_DEFINE_PAGE_5.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/lacki/domains/taniesolaria.pl/public_html/includes/templates/sklep_pl/templates/tpl_page_5_default.php on line 32

Warning: require(includes/languages/polish/html_includes/FILENAME_DEFINE_PAGE_5.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/lacki/domains/taniesolaria.pl/public_html/includes/templates/sklep_pl/templates/tpl_page_5_default.php on line 32

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'includes/languages/polish/html_includes/FILENAME_DEFINE_PAGE_5.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/lacki/domains/taniesolaria.pl/public_html/includes/templates/sklep_pl/templates/tpl_page_5_default.php on line 32

Sad
o sorry... juz znalazłem... zabrakło jednego wpisu w filenames.php ... swoją drogą dodawanie stron jest chyba ciutke za skomplikowane Big Grin
Witam.
Zrobiłem zgodnie z wszystkimi punktami, ale gdy klikam na stronę którą dodałem to pojawia się pusta strona jak zrobić, żeby pokazała się strona taka jak w poprzednich, zintegrowana ze sklepem.
(13-07-2006 16:14:35)igor napisał(a): [ -> ]Potrzebuję kilku dodatkowych stron informacyjnych. Włączyłem sidebox EZ-pages, dodałem strony i wszystko działa, z jednym wyjątkiem - strony mają tylko jedną wersję językową. Da się to jakoś zmienić?

A może zamiast EZ-pages powinienem zastosować coś innego? Koniecznie te strony muszą być dostępne z sideboxa. Dobrze by też było, gdyby dało się je edytować z panelu administracyjnego, ale nie jest to niezbędne.

[poprawka] wersja: Zen Cart PRO 2006 PL
Np możesz ściągnąć sobie Multi-Language EZ-Pages
no i po zabawie Smile
Przekierowanie