Oficjalne forum dyskusyjne Zen Cart Professional PL

Pełna wersja: Nie wyświetla nowo dodanych zdjęć!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Wszystkich!
Słuchajcie problem pojawił się od niedawna. Zen cart pl postawilem na home.pl instalacja przebiega wporządku. Jednak kiedy wpisuje produkty i dodaje zdjęcie to nie pojawia się na stronie sklepu. Tak jest ze wszystkimi produktami. Co mnie dziwi to, to że zdjęcia, które były już w zen carcie jako przykładowe podczas instalacji wyświetlają się poprawnie. Próbowałem zmieniać z gifa na jpeg i nic. Pomóżcie bo już instalowałem go 5 razy i nic.
Z góry dziękuje!!@

P.S. Tu podaje adres sklepu http://www.pcexpress.com.pl
Po pierwsze sprawdĽ czy po dodaniu zdjęcia do opisu towaru jest ono rzeczywiście kopiowane do katalogu na serwerze.
Witam.
Sprawdzilem i z tego co zauwazylem to nie sa kopiowane zdjecia na serwer. Co zrobić w takiej sytuacji?? Prosze o pomoc.
Ustaw odpowiednio uprawnienia do katalogu ze zdjęciami - powinien być pełny dostęp (777)
Witam.
Zrobilem chmoda na 777. Ale nadal nic. Nie wgrywa. Może bledny katalog zaznaczylem. Jaki jest wogole katalog gdzie zen cart wgrywa obrazki?? Bo może Ľle myśle. Według mnie jest to /images. Nie wybieralem zadnej dodatkowej ścieżki do wgrywania zdjec. Nie wiem co innego jeszcze może byc nie tak?!
To sprawdĽ jeszcze jakie masz wartości w zakładkach:

Konfiguracja->Wartości maksymalne->Maksymalna wielkość pliku przesyłanego na serwer

oraz jakie typy plików masz ustawione w:

Konfiguracja-Wartości maksymalne->Dopuszczalne typy plików wgrywanych na serwer
Maks. wielkosc pliku to 2048000. Natomiast punkt numer dwa - nie mam go w konfiguracja->wartości maksymalne. Moze gdzies indziej jest. Co zrobic z ta liczba zwiekszyc ja??
W tym przypadku odpowiedzialna za to jest specyficzna konfiguracja serwera na home.pl - nie można przechowywać sesji w bazie danych. Podczas instalacji należy wybrać przechowywanie sesji w plikach i wszystko powinno działać poprawnie. Należy tylko pamiętać o ustawieniu pełnego dostępu do podkatalogu "tmp". Z tym że i tutaj drobna uwaga dotycząca wyłącznie home.pl - jeżeli sklep zainstalowałeś w podkatalogu swojego serwera wirtualnego to "tmp" i tak musi być w katalogu głównym.
Dziękuje za odpowiedĽ!
Co mnie jednak zastanawia to to, że od kiedy wykupilem serwer na home.pl to miałem już kilka sklepów (tu mam na myśli oprogramowanie sklepowe różnych marek) i w tym właśnie zen carta, który działał bez zarzutów. Od pewnego czasu zachodzi taka sytuacja, że nie wgrywa zdjęć. Być może tak jak napisałeś Zet, odpowiada za to home.pl, może coś pozmieniali. Nie wiem, bo zbytnio się na tym nie znam. Ale spróbuje zainstalować jeszcze raz i wybrać by zapisywał do pliku, a nie do bazy danych. Jeszcze raz dzięki!!! Jak co to się odezwe...
Czy mogę się"podłączyć"?
U mnie jest wszystko Ok wgrywa obrazki ale wszystko w Main dyrektory. ja chciałbym je podzielić na działy. Jak to zrobić?
wyopbrażam sobie ze utworzyłbym dział a, b, c, d itd i do tych działów chciałbym w danym miejscu ala a w A, dla b w B itd umieszczać zdjęcia
To dlaczego nie korzystasz z listy rozwijalnej, która umożliwia zapis obrazka do wybranego podkatalogu??????????
Korzystałęm zdjęcia były na serwerze ale nie widać ich było w sklepie. Stąd ładuję wszystko do Main Dyrktory, ale tak powstanie za jakiś czas mętlik i bałagan
nie tylko katalog images wymaga zmiany chmod ale tez kazdy katalog do ktorego bedziesz wgrywac pliki i wtedy to powinno zadzialac z rozwijana lista tak jak wskazala Silene
Witam,

podłączę się pod temat - również mam serwer na home.pl i przy dodawaniu produktu nie wysyła zdjęć na serwer. Zmieniłem przechowywanie sesji w plikach - tak wyglądają pliki configure.php w includes i w adminie :

Kod:
define('USE_PCONNECT', 'false');
define('STORE_SESSIONS', '');
define('SQL_CACHE_METHOD', 'file');
define('DIR_FS_SQL_CACHE', '//cache');

Katalogi cache i images oraz podkatalogi i pliki w tychże mają chmod 777.

Nie wiem już jak to ugryźć. Konfiguracja/maxymalne wartości - formaty zdjęć jpg,jpeg,gif,png,eps,cdr,ai,pdf,tif,tiff,bmp,zip oraz rozmiar zdjęcia 2048000.

Może coś nie tak jest z plikiem .htaccess w katalogu admina oto on:

Kod:
#
# @copyright Copyright 2003-2010 Zen Cart Development Team
# @license http://www.zen-cart.com/license/2_0.txt GNU Public License V2.0
# @version $Id: .htaccess 16111 2010-04-29 22:39:02Z drbyte $
#
# This is used with Apache WebServers
#
# The following blocks direct HTTP requests to all filetypes in this directory recursively, except certain approved exceptions
# It also prevents the ability of any scripts to run. No type of script, be it PHP, PERL or whatever, can normally be executed if ExecCGI is disabled.
# Will also prevent people from seeing what is in the dir. and any sub-directories
#
# For this to work, you must include either 'All' or at least: 'Limit' and 'Indexes' parameters to the AllowOverride configuration in your apache/conf/httpd.conf file.
# Additionally, if you want the added protection offered by the OPTIONS directive below, you'll need to add 'Options' to the AllowOverride list, if 'All' is not specified.
# Example:
#<Directory "/usr/local/apache/htdocs">
#  AllowOverride Limit Options Indexes
#</Directory>
###############################
DirectoryIndex index.php

# deny *everything*
#<FilesMatch ".*\..*">
#  Order Allow,Deny
#  Deny from all
#</FilesMatch>

# but now allow just *certain* necessary files:
#<FilesMatch "(^$|^favicon.ico$|.*\.(php|js|css|jpg|gif|png)$)">
#  Order Allow,Deny
#  Allow from all
#</FilesMatch>

<Files ~ "\.*">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>

<Directory>
AllowOverride All
<Files ~ "(^$|^favicon.ico$|.*\.(php|js|css|jpg|gif|png)$)">
Order allow,deny
Allow from all
</Files>
</Directory>

IndexIgnore */*

# The following makes adjustments to the SSL protocol for Internet Explorer browsers
<IfModule mod_setenvif.c>
  <IfDefine SSL>
    SetEnvIf User-Agent ".*MSIE.*" \
             nokeepalive ssl-unclean-shutdown \
             downgrade-1.0 force-response-1.0
  </IfDefine>
</IfModule>

# Fix certain PHP values

#<IfModule mod_php4.c>
#  php_value session.use_trans_sid 0
#  php_value register_globals 1
#</IfModule>

# to turn off register_globals
# php_value register_globals 0

#turn off X-PHP-Originating-Script header when sending emails from admin
#uncomment to activate:
# php_flag mail.add_x_header Off

Wersja zencart 1.3.9h. Liczę na szybką pomoc, dzięki i pozdrawiam.
Ok problem rozwiązany przy pomocy infolinii home.pl - wystarczyło utworzyć na serwerze katalog tmp.
A do czego Ci była potrzebna infolina home.pl? Popatrz o 7 postów wyżej w tym wątku (dokładnie post #8 z 30 listopada 2006 roku!). Czy powiedzieli Ci na infolinii coś innego niż napisane w tym poście????
Sądziłem że katalog cache to właśnie katalog tymczasowy do przechowywania wszystkiego ... A w twoim poście nie napisałeś że konieczne jest utworzenie katalogu tmp na serwerze, a że ja nie miałem takiego sądziłem że być może rozmawiacie o np. poprzedniej wersji zencart. Tak czy inaczej mogłem być bardziej domyślny Wink ale tak to bywa czasami że najprostsze rozwiązania najtrudniej znaleźć Smile btw. przechowywanie sesji ustawiłem w katalogu cache któremu nadałem uprawnienia 777 - może być ? Pozdrawiam
Przekierowanie